Efterårsudstilling – Naivister udstiller billeder og keramik

Lørdag den 7. oktober til søndag den 22. oktober 2017 på Kirkehavegaard

Åbningstider: Hverdage 13-17, mandage lukket, lørdage og søndage 11-17.

Fernisering: Lørdag den 7.oktober kl 15-17

Entre: Voksne 20 kr, medlemmer af Allerød Kunstforening og børn gratis adgang

Deltagere i årets efterårsudstilling med naivister
Else Agger
Søren Andersen
Jeanne Anthonisen
Mia Cara
Birthe Einer-Jensen
Tomas Eriksson
Hanne Wølk Gøtske
Amy Hauschild
Birgit Højkilde
Ole Justenlund
Judith Langeillier
Knud Larn
Claus C. Larsen
Dorte Marcussen
Lotte Martoft
Inger-Merete Mortensen
Jette Mørup
Helen Elisbeth Nagel
Christina Nagel
Per-Olof Olsson
Hannelore Rossenell
Inge Selmer
Isis de Siqueira
Jan Thomas
Marianne Tümmler
Olaf Ulbricht
Lone Villaume
Britt Zenth
Randi Kajberg

Helen Nagel
Jeg er bosat i Sønderborg, men har tilbragt en årrække i Sverige, Schweiz og Tyskland og maler glade billeder i rene klare farver med pyntelige husrækker, idylliske facader og sirlige haver befolket med glade og trygge mennesker – malerier er fri fantasi. Jeg tager ofte udgangspunkt i de nære miljøer, gadebilleder eller motiver fra landet, befolket af mennesker, der sidder, går, cykler eller taler sammen.
Oprindeligt er jeg uddannet håndværksmaler, men selvlært billedkunstner.
I 1991 vandt jeg Sønderjyllands Amts konkurrence om Årets billede.

Christina Nagel

Jeg er født i Tyskland, men bor nu i Sønderborg. Efter længere tids sygdom, begyndte jeg at male, og at det blev den naivistike stil faldt helt naturlig. Dog er jeg nok blevet inspirered af min mor Helen, som jeg har malet med siden jeg var lille.

Marianne Tümmler

Stilen er naivistisk, og kunstneren har da også udstillet sammen med naivistiske malere. Marianne Tümmler skiller sig dog ud fra de fleste andre naivister. Hvor et naivistisk maleri typisk er velordnet og, det livsbekræftende budskab til trods, temmelig stramt komponeret, har hendes malerier noget meget dynamisk over sig. En dynamik, der kunsthistorisk set er mere inspireret af barokkens kunst end renæssancens. Store cirkulære og elliptiske bevægelser kendetegner således Marianne Tümmlers malerier. Arme og ben er tit forlængede, så de indgår som en del af kompositionen. I det omtale maleri danner pigens hår, fuglens vinger, prinsens arme og den anden drengs ditto et dynamisk og elegant net af cirkulære bevægelser på lærredet.

Birgit Højkilde

Jeg arbejder med naivisk kunst , som er til at forstå.
Jeg maler med akryl.
Jeg skaber nogle sjove og livbekræftende fortællinger
i mine billleder – med fokus på hurmoren,
Folk med sunde udtryk og indforståelse af tryghed og idyl
i glade farver.

Jeanne Anthonisen

Autodidakt, og altmulig kvinde på kunstfabrikken.
Sådan kan man karakterisere Jeanne Anthonisen, hvis kreative
og kunstneriske aktiviteter strækker sig i et utal af retninger.
Humoren er vigtig, kunstneren ser tilværelsen med et muntert
glimt i øjet.Hun er hurtig til at fange et motiv, og få det ned på
lærred, og man aner aldrig om hun i realiteten har været de steder hun beskriver.
Kunstneren kan så meget, skrive bøger, male moderne ikoner,
konstruere humoristiske skulpturer i hhv. keramik og papmache.
Her er det fantasien, der hersker på festlig vis.

Amy Hauschild

Amy Hauschild er en tekstil kunstner med specialitet i broderi. Hun kommer fra England hvor hun læste til broderi i Carlisle for 22 år siden. Hendes billeder kan findes i BBC homes and antiques magazine, samt i to bøger om kunsthåndværk.
Amy har udstillet i gallerier i bl.a. London, Oxford, Newcastle og flere steder i Danmark.
Amy laver billeder fyldt med flotte farver, samt fine og finurlige motiver. Hun finder inspiration i hverdagen med hendes familie og skøre katte.


Amy

Else Agger

Her lidt om mig selv, tog en uddannelse på 4 år som reklametegner 1960 – 1964. I 1972 vandt jeg første præmie i en international plakatkonkurrence, jeg har lavet en tegnefilm til TV i 1968 og så fik jeg opgaver med at designe messehagler til 3 kirker, Maribo Domkirke, Ølstykke Kirke og Thurø Kirke. Jeg blev godt kendt i Ølstykke, da jeg dekorede et 14 m. højt tårn, som i dag næsten er et vartegn for Ølstykke. jeg har flere gange udstillet med min familie, bla: 8 gange Agger, som blev vist 3 steder i Danmark, I 1982 kom jeg ind i kunsthåndværkerbutikken Jeppe Art i Roskilde hvor jeg har permanente udstillinger af akvarel, akrylbillede og bemalede sten. Gennem de sidste 10 år har jeg malet naivistiske motiver og udstillet flere steder i Danmark.

Hanne Wølk Gøtske

Jeg blev uddannet billedkunstlærer i 1979. Siden 2005 har jeg arbejdet, som kunstner på hel tid.
I årenes løb er det blevet til mange udstillinger med naivistisk kunst i virksomheder, kunstforeninger og gallerier i ind- og udland.
Min naivistiske kunst forestiller ofte begivenheder fra dagligdagen, fra mange rejser og gerne med et strejf af fantasi.
Den er fyldt med humor, glade, stærke farver og mange detaljer.
Jeg er med i den nyeste bog om ”Danske Naivister” af Ole Lindboe.

Inge Selmer

Jeg er autodidakt, naivistisk maler og udstiller sammen med mange andre naivistiske kunstnere. Jeg har udstillet i utallige gallerier både i Danmark og i udlandet, og solgt til samlere i Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Tyrkiet, Polen og Israel, U.S.A. og Australien. Når jeg maler, forsvinder jeg ind i min egen lille verden. Fantasiens verden, hvor alt kan ske. Glæden ved naturen og dyrene, især katte store som små, men også blomster og planter er en uudtømmelig kilde til inspiration. Arbejdet med farven optager mig meget. Min motivverden spænder bredt, og mine motiver er ofte symbolske; der er mange tydningslag i dem, selvom de virker umiddelbart aflæselige, og der er plads til at tilskueren selv kan fortolke dem

Jan Thomas

Jan Thomas finder sine motiver i byer, i naturen og i det liv, der udspiller sig dér. Billedet skal have et knæk, mener maleren. Perspektivet er derfor ofte en smule skævt. Det kan sagtens ske, at bilerne ligger ned på gaden og at husene stritter lidt som pindsvine- pigge i billedet. Jan Thomas arbejder ofte med bybilleder og har bl.a. malet mange motiver fra Nyhavn. Men selv om kunstneren ofte gentager det samme motiv, bliver hans billeder aldrig ens. Fantasien udfolder sig frit og det er slet er ikke sikkert at genstandene på maleriet befinder sig der, hvor de i virkeligheden burde være. Jan Thomas maler med akryl på lærred. Malingen kommer lige ud af tuben og når ikke at blive blandet i forskellige nuancer, inden den kommer på lærredet. Kunstneren holder af de klare og rene farver. Jan Thomas’ malerier har alt det, som ethvert godt naivistisk maleri bør rumme: farveglæde, humør og fortælling.

Jette Mørup
Jeg er født I en mindre provinsby, hvor livet var stille og fredeligt og hvor alle
kendte hinanden. Jeg tror ikke at tilværelsen var bedre dengang, men den var
anderledes. Motiverne i mine billeder henter jeg ofte fra erindringen om
barndom og ungdom.
Farver gør mig glad og si langt jeg kan huske tilbage har jeg altid malet billeder.
Når jeg er i gang med et billede glemmer jeg alt omkring mig og lever i min egen
verden, hvor alt er harmonisk og ligetil. Jeg ved ofte ikke helt hvad hvordan det
hele vil ende med at se ud, tit er det billedet selv der overtager styringen og det
har jeg det egentlig godt med. Jeg har malet abstrakte billeder i en del år,
herefter naturalistiske blomstermalerier, men så for omkring 10 år siden
begyndte min stil at blive mere og mere naivistisk, og jeg opdagede at på denne
måde kan jeg bedst udtrykke mine følelser.

Judith Langellier

Judith Langellier Is Born in 1973 in Paris, France.
She has spent 4 years in Nairobi (Kenya) and 4 years in Jerusalem (Israël) .
She studied art, in the school of Saint Sulpice in Paris.
She starts to paint naïve art in 2004.
And she came to Denmark in 2009
In 2005, a lady notices her works during an exhibition and said : “When you look at her paintings, you jump, in a world , where you can find happiness, joy , peace , pleasure, and softness of living you forget everything, and you feel good. It opens you , an universe where it’s pleasant to lose yourself.

Olaf Ulbricht

Die Motive seiner Bilder sind durch Reisen und sein Leben im rheinhessischen Weindorf Vendersheim geprägt. Gemalt wird mit Acrylfarben auf Holz, und durch eine mehrfache Lackierung erhalten die Farben eine Brillanz, die die Motive wie vom Grunde eines Sees schimmern lässt. Die Zufälligkeiten der Holzmaserung werden dabei möglichst in die Malerei einbezogen. Über die Jahre wurden seine Bilder farbiger, detailreicher und auch statischer. Während früher schon mal Musikanten und Häuser im Herbstwind um die Kirche segelten, so erzählen seine Bilder heute kleine Geschichten. Die Liebhaber dieser naiven Bilder schätzen besonders die eigentümliche Stimmung dieser kleinen, längst vergangen geglaubten “heiteren Welten in Holz und Farbe”. Bestimmte Figuren, wie Musikanten, Bäuerin mit Hühnern, Bauer mit Pferd oder Kuh, Liebespaar, Pfarrer, Lampionträger u.a., sind immer wieder anzutreffen. Durch die jahrelange Wiederholung und minimale sukzessive Variierung der immer gleichen Elemente entstanden die typischen, unverkennbaren Figuren des naiven Künstlers Olaf Ulbricht.

Søren Andersen

Jeg er født 1952 og vokset op i et arbejderhjem på Amager.
Min far var smed og lavede jernskulpturer og tegnede meget med mig og mine 2 søstre.
Så jeg er vokset op med kunst og præger af det fra barnsben.
Jeg malede mit første da jeg var 15 år. Jeg har malet ”on and off” i mange år.
Til daglig arbejder jeg med økonomi. I 2004 besluttede jeg at gøre noget mere med maleriet.
Mange kalder os naivister for søndagsmalere, den betegnelse har jeg ikke noget imod, der er mange søndage i min uge. Jeg maler i min fritid fordi jeg ikke kan lade være.

Knud Larn

Det første, der slår én foran et LARN maleri, er hvor anderledes dette er. Der males meget i dagens Danmark, af alle slags mennesker, og det giver os rigtig meget forskellig slags kunst i samtiden. Tak for det. Men møder man et LARN, bliver man klar over, hvor ens det meste af det, man ser på, faktisk er. For dette er markant anderledes. Hvad enten man er til et figurativt maleri, til abstrakte farveflader, eller til små naivistiske fortællinger, er vi her et helt andet sted. Om det er stor kunst, tidsånden åbenbaret, og alt det der, det ved jeg ikke. Men jeg synes denne anderledeshed er en bemærkelsesværdig kvalitet i samtiden. Man stopper op og reagerer ved dette uventede møde.

Isis de Siqueira
Jeg er født i Brasilien, hvor jeg boede mine første 19 år. Selvom det kun er en lille del af mit liv, var det der, mine kreative evner fik lov at udfolde sig. Mine forældres opmuntring og interesse var meget vigtig for min udvikling. Til trods for små kår manglede jeg og mine to søstre aldrig farveblyanter, genbrugspapir og karton. Der blev altid sat pris på vores tegninger.
Som tiden er gået, har jeg malet mere og mere, det er blevet til mange billeder. I de senere år har jeg også arbejdet en del med papmaché og andre materialer.
Det primære i mit arbejde er farve og humor – især den lidt ”skæve” form for humor har en tendens til at dukke op, når jeg maler. Interessen for mine små billeder har været overvældende. Og det glæder mig meget at vide, at de spreder glæde og fornøjelse. For det er det, jeg betragter som kunst. Nemlig at kunne formidle en oplevelse, som både den udøvende og beskueren får glæde af. Jeg vil også gerne citere, hvad der ved en lejlighed er skrevet om mine billeder:

Merete Mortensen
Min interesse for tekstilkunst og -kunsthåndværk er livslang. Jeg har tidligere arbejdet med billedvævning, men har nu kastet mig over tekstilbilleder, da jeg har oplevet at de teknikker, som jeg benytter mig af – og delvis selv har udviklet – i langt højere grad udfordrer min kreativitet. Ligeledes bliver jeg inspireret af stofferne med deres mønstre, farver og struktur. Den østrigske maler, Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) har betydet meget for mig mht. komposition og farvevalg.Jeg elsker at være i det umiddelbare og fabulerende rum. Samtidig søger jeg også at formidle plads for refleksion i dét, jeg laver. Materialerne til mine billeder er stoffer og tråd af enhver art og farve – ofte finder jeg dem på mine rejser. Alt er syet i hånden. Mine farvevalg tager oftest udgangspunkt i min ide, men også i mine følelser

Per-Olof Olsson

Sedan december 2007 finns jag i det lilla huset på Kajpromenaden 26, Norra Hamnen, Helsingborg. En härlig och inspirerande lokal bara några meter från hamnen och badbryggan.
Här målar jag med breda, smala, snabba, långsamma, färgglada penseldrag, mina ”målade klanger kring glada färgtoner”. Motiven är livsbejakande, glada och positiva, för så vill jag ha det!
Autodidakt naivist, eller som vi säger här i Skåne ”himmagjord naivist”, jo det är så att jag inte har gått någon konstutbildning/skola överhuvudtaget under dessa 35 år som jag målat.
De senaste åren har jag mest ställt ut i utlandet. På exklusiva Galeri Eboli i Madrid deltog jag i mars 2012 för åttonde gången, i en naivistisk samlingsutställning. Med konstnärsvännerna i Groupe International des Primitifs Modernes Dîts Naïfs med säte i Paris, har jag ställt ut på ett flertal platser i Frankrike. Senast i mars 2016 i Andresy, nära Paris

Ole Justenlund

Jeg er født i 1954 på gården ”Justenlund” i Tåning ved Skanderborg. Mit motivmæssige udgangspunkt har derfor naturligt nok været det bakkede østjyske kulturlandskab. Senere er andre egne af Danmark – ikke mindst Sjælland – kommet til sammen med det øvrige Norden, herunder især Skåne og det egentlige Sverige.
Mit stærke ønske om at bevare det bedste i de danske landskaber gælder også for ”byskaberne”. Jeg har fx malet Skanderborg, Århus, Odense, Aalborg, Skagen, Ribe og især København. Min forkærlighed for nattebilleder af de danske storbyer opstod en aften, hvor jeg kørte på den store ringgadebro over baneterrænet i Århus og iagttog spillet i de tusind lys.

Mia Cara.

Jeg er født i Sofia, Bulgarien og har boet i Danmark siden 1990.
Adskillige års artistisk søgen og eksperimenter endte med et klart svar. Ja, jeg er naivistisk kunstner og naivisme er hvad jeg vil beskæftige mig med. Det kommer fra hjertet og selvom jeg stadigvæk maler et abstrakt billede en gang imellem eller et billede med mere fri håndbevægelse i, er jeg en naivistisk kunstner.
Mine malerier fortæller små historier. Fortællingen foregår oftest i by- og gadelivet. Motiverne er hentet fra det Københavnske dagligdag og byens mangfoldighed. Malerierne rummer en enorm livsglæde og varme. Jeg er specielt inspireret af de mange Københavnske tårne som fremstår i næsten alle mine malerier. Iser panoramabillederne, malet i fugleperspektiv og med mange detaljer er som en anden fortolkning af Gasolin’s song ”Se din by fra tårnets top”.

LONE VILLAUME

Mennesker er hendes vigtigste motiv.
Sådan ser hun det selv, maleren Lone Villaume,
Som har sin helt egen stil og
Sit helt eget univers,
Som er meget karakteristisk.
Hun ser helst også, at hendes billeder
Kalder på smilet hos beskueren.
Kunstneren er oprindeligt uddannet
Arkitekt, og har især beskæftiget sig med
Tekstil og grafisk design.
Det med tekstilerne kan man nu godt
Se i hendes maleri, der altid er både sanseligt
Og stofligt i sine virkninger.

Randi Kajberg

Jeg nyder at male fred, ro, hygge og livsglæde fra eventyret og virkelighedens verden. Jeg bliver inspireret af ting, jeg ser, hører eller oplever i min hverdag. Jeg bor lige bag H.C. Andersens hus, så det kan ikke undgås at hans eventyr også dukker op i mine malerier.
Jeg håber, at mine billeder kan få folk til at stoppe op og få lyst til at se og bruge fantasien til at digte videre.