Udstilling med Knud Odde

10. til 26. januar 2013 på Kirkehavegaard, Kirkehaven 16, 3450 Allerød

Åbningstider: Torsdage og fredage kl. 15 – 17 samt lørdage og søndage kl. 14 – 17
Fernisering: Fredag den 11. januar kl. 19 – 21.
Entre: Gratis

Den første af Allerød Kunstforenings tre udstillinger i 2014 bliver en udstilling med kunstneren Knud Odde.

Knud Odde er lærd. Ikke selvlært, men lærd. På en gammeldags måde, med oprigtig ærefrygt for poeter og andre slags kunstnere.

Han skaber kærlige portrætter af sine helte, som fremstår som ikoner i hans værker. Ansigter og figurer fra en anden tid bliver bragt frem, husket. Med et gåpåmod, der bruser igennem eller henover almindelig anerkendt tegnefærdighed, skaber han nogle billeder, der så uomtvistelig er hans i et næsten hjemmelavet formsprog.

Med sin baggrund som multikunstner henter Knud Odde inspiration fra mange kanter. Med en forkærlighed for det 20. århundredes medievirkelighed, myter og ikoner krydsklipper han forskellige traditioner, tider og genrer, der bindes sammen af en gennemgående fascination af den menneskelige psykes mørkere sider. Som et kulturhistorisk, men også personligt skæbnegalleri er hans billeder fulde af faktiske såvel som fiktive figurer fra filmen, musikken og litteraturens verden.

Som midnatsbørn bevæger Knus Oddes personager sig rundt i dobbelttydige erotiske, spirituelle og melankolske universer, hvor had og afsky er uadskillelige fra kærlighed og lyst. Med den kraftige konturstreg og de enkle kompositioners stramme greb holdes det sanselige spil på køn og krop, blik og begær dog hele tiden i skak. Den ofte kontrastfulde og personlige kolorit giver hans figurer en nærmest teatralsk karakter, der ved første øjekast skjuler den følsomhed og kompleksitet, som ligger lige under overfladen

Knus Odde har hjemme i det gamle Europa, i det Østrig-Ungarske dobbeltmonarki, men med sit helt eget dobbeltanarki, er han næsten ven med Georg Trakl og Karl Krauss.