Udstilling med Majken Zoëga

11. til 27. januar 2013 på Kirkehavegaard, Kirkehaven 16, 3450 Allerød

Åbningstider: Torsdage og fredage kl. 15 – 17 samt lørdage og søndage kl. 14 – 17
Fernisering: Fredag den 11. januar kl. 19 – 21.
Entre: Gratis

Den første af Allerød Kunstforenings tre udstillinger i 2013 bliver en fællesudstilling med billedkunstneren Majken Zoëga og kunstneren Jan Andersen.

Majken Zoëga er født i 1969 og hun leger med den æstetiske side af livet. Hun udfordrer det visuelle i en blanding med vores fælles iboende vaner, tanker og ikke mindst ligheder. De fleste mennesker tænker på sig selv som en isoleret og unik personlighed, men er vi det? Eller er vi måske et produkt af alle andre og hinanden? Vi kopier de andre, vi kæmper med at ville være unikke samtidig med at vi følger trenden, flertallet eller det medieskabte. Hvem er vi hver især?

Majken Zoëga arbejder med historier, visuelle oplevelser, følelser og ligheder/skævheder i os alle. Malerierne byder beskueren op til en fremmed men alligevel kendt virkelighed. De vækker os, de provokerer os, de glæder os, de larmer, de beroliger, de fortæller os hvem vi er.

Værkerne bærer præg af flere lag malerier lagt oven på hinanden gennem et langt malingsforløb. På grund af de mange motiver og historier i lagene virker malerierne ofte taktile og mættet med maling.

Hvert maleri-lag lægges til grund for det næste maleri. Derved opnås dybde og farveintensitet i malerierne som består af flere valører af én farve samt mange forskellige farver sat sammen, som i andre sammenhænge ikke vil stå godt sammen. Her leges med øjet og vores opfattelse af farvesammensætninger.

Majken Zoëga eksperimenterer med historierne på kryds og tværs af de mange malerier som ligger til grund for det endelige motiv. Hun arbejder med det skarpe og grafiske udtryk sat sammen med det “bløde” maleri. Det smukke iblandet det beskidte og ufærdige, det tunge udtryk brudt af den lette og finurlige streg. Humoren er også en vigtig del af fortællingerne, dog på en kryptisk og udefinerbar måde. Majken Zoëga kan ikke lade være med at lege med ordene og budskaberne, dog splittet op i fragmenter, sådan at beskueren selv må sammensætte sin egen forståelse og opfattelse af motiverne og udtrykkene i værkerne.

Der arbejdes altid på meget kraftige lærreder som er grundet flere gange og som er opbundet på ovntørrede 4 cm dybe rammer med 6 cm kraftige kryds. Malerierne er altid malet ud på siden af lærrederne, sådan at de ikke skal have en ramme på.

Malerierne laves i akryl og flydende plastik i mange lag lagt oven i hinanden. Dette giver en virkning af en levende, skinnende og fugtigt udseende overflade. Malerierne ligner de er malet med oliemaling pga. denne teknik. Samtidig opnås en farveintensitet som er yderst skarp. Hele fladen males med spartel i flere lag og der bruges sjældent pensel.

Link til Majken Zoêgas hjemmeside HER