Udstilling med Bjørn Nørgaard

16. marts til 1. april 2012 på Kirkehavegaard, Kirkehaven 14-16, 3450 Allerød

Åbningstider: Fredage kl. 15 – 17 samt lørdage og søndage kl. 14 – 17
Fernisering: Fredag den 16. marts 2012 kl. 19 – 21
Entre: Gratis

Allerød Kunstforenings sidste udstilling i 2011/12 bliver med Bjørn Nørgaard.

Bjørn Nørgaards er en af vores mest markante kunstnere siden 60erne – billedhugger, grafiker, tegner, keramiker, filmmager, performancekunstner og samfundsdebattør – en kunstner som både er optaget af dialoger i og om nutiden og af at bevare kulturskatte fra fortiden – og som tilsyneladende ikke har nogen begrænsninger i materiale- og opgavevalg. Fra 90’erne er Amagertorv fornemt udsmykket og senest medvirker han i boligbyggeri på Bispebjerg Bakke og indimellem et utal skulpturer, happenings og grafiske arbejder og ikke mindst gobelinerne. Dette er den korte version.

Det begynder i et politisk indstillet hjem, hvor musik, litteratur og billedkunst var bærende værdier i livet og et personlige engagement i omverdenen en selvfølge.

Det fortsatte på Den eksperimenterende Kunstskole – eller Eks-Skolen, som var et polemisk alternativ til Akademiet med et anderledes bud på, hvad kunst kunne være. Med vægten lagt på processen snarere end produktet. Her mødes flere kunstnere som skal få betydning i de næste årtier.

Bjørn Nørgaard arbejder med kunst meget bredt formuleret i debatfora af forskellig karakter fra tidlige forsøg på at finde et nyt, personligt og originalt skulptursprog gennem 60’ernes angreb på stivnede institutioner via happenings som ”Hesteofringen” og arbejdet med de mange udsmykninger og til gobelinerne til Dronningen og boligbyggeri på Bispebjerg.
Men formålet har været det samme. Og det er det også, når Bjørn Nørgaard har arbejdet inden for institutionens rammer som professor ved Kunstakademiet, samt i udlandet, eller – som blot et enkelt andet eksempel – Det særlige Bygningstilsyn, hvor han med præcision og omtanke har kæmpet for fredning af en række kulturhistorisk vigtige bygninger, og for at samfundet ikke mister sin historie.

Tidligt i 70’erne får Bjørn Nørgaard både legater og udsmykningsopgaver. Det vil føre for vidt, at nævne alle de steder, hvor han har udstillet – både i ind -og udland – han kommer vidt omkring – både med udtryksformer og virkemidler – altid debatskabende – altid med oplæg til dialog – tit I samarbejde med andre kunstnere. Kunsten skulle ned af piedestalen og ud af isolationen – og værkerne viser megen humor og stor fortælleglæde

Udstillingen vil vise skulpturer og grafiske arbejder.