Efterårs udstilling med CIRRUS – Kunstnergruppen

Lørdag den 10. oktober til søndag den 25. oktober 2020 på Kirkehavegaard

Fernisering: gennemføres ikke a.h.t. corona situationen.

Åbningstider:
Hverdage 13-17, mandage lukket, lørdage og søndage 13-17
Entre: Voksne 20 kr, medlemmer af Allerød Kunstforening og børn gratis adgang

 

KUNSTNERSAMMENSLUTNINGEN CIRRUS

Er en gruppe af – oprindeligt – surrealister. Denne betegnelse er dog, efter at de enkelte medlemmer har udviklet sig, en for enkel beskrivelse. Gruppen af kunstnere udstiller både sammen og hver for sig. Fælles er en eksistentiel forståelse for, at kunst ikke kun er noget ydre sanset som gengives, men at kunst primært udspringer fra en indre, ukendt inspirationskilde i det ubevidste. Noget arketypisk gådefuldt.

De deltagende kunstnere er Bente Olesen Nystrøm, Håkan Nystrøm, Alexander Kosmala, Erik Mortensen, Børge Christiansen, Gert Brask Brasque samt gæstekunstner Ronald Burns.

 

Præsentation af kunstnerne :

Bente Olesen Nystrøm 

Jeg har altid malet. Fra jeg fik mine første farveblyanter, så holdt det ikke op, fortæller Bente Olesen Nyström, som er født i Danmark, opvokset i Malmø, uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København og gift med sin kunstnerkollega, svenskfødte Håkan Nyström fra Malmø. Parret bor og arbejder i København. Begge er de medlemmer af kunstnergruppen Cirrus Surrealisterne, som i 2016 fejrede 50 års jubilæum med en udstilling i Farum Kulturhus.

Mellem skæl og finnestråler
– Jeg elsker huse, men i stedet for at arkitekttegne bygninger og projekter, der sjældent bliver realiseret, som de var tænkt, så får jeg opført mine huse i de billeder, jeg maler. De kommer ind imellem de ganske lange perioder med illustratoropgaver.

 

 

 

Håkan Nystrøm

Håkan Nyström Maler, grafiker. Jeg har undervist i akvarel, akryl og oliemaleri i AOF siden 1983. Min undervisning er baseret på individuel vejledning, da jeg mener, at hvert enkelt elevs behov er unikt og ikke skal tilpasses andre. Farve- og materialelære, forskellige maleteknikker, skygge – og lys -behandling osv., gennemgås for hver enkelt elev efter dennes aktuelle behov. Dette sker naturlig lidt efter lidt som elevens kunnen og færdigheder udvikles. Derfor kan et hold bestå af såvel både øvede som nybegynder. Min metode for at hjælpe eleven er, at jeg stimulere de evner som denne er stærk i, og ikke bruge negativ kritik. Denne metode giver den største udviklingspotentiale. Om mig selv: Studeret sociologi og psykologi på Lunds og Københavns Universiteter. Som maler, autodidakt. Jeg arbejder i en figurativ tradition, med en klassisk oliefarveteknik.

Kunstnerens hjemmeside

 

 

Alexander Kosmala

I mine malerier ser jeg spor af mennesket. Ikke direkte, men indirekte i de spor de afsætter. Disse består enten af hverdagsagtige ting, ting som alle bruger, eller andre genkendelige objekter. Måske lever der mennesker lige nu med disse ting, måske har de levet der, men er der ikke mere?

Mennesket er, på trods af sit fravær, objektet som determinerer hele min billedverden. Fraværet er et indirekte nærvær.

Min stil er realistisk, figurativ dvs. jeg forholder mig stilistisk og bevidst til det sete; til en perciperet og bevidst virkelighed. Men det væsentlige for mig er, at til denne ydre virkelighed tilføje en indre irrationel verden. En verden som ikke direkte kan iagttages, men skal forstås på en anden måde.

I mødet mellem de bevidste og de ubevidste kategorier opstår en ny, alternativ kategori. Denne nye virkelighed kan så males frem. Dette surrealistiske univers er for mig uendeligt.

Kunstnerens hjemmeside

 

 

 

Erik Mortensen

Jeg begyndte at male sidst i 60èrne. Ved hjælp af en malebog tog jeg de første indledende penselsstrøg. Jeg har ikke modtaget nogen undervisning/ skole, men via bøger, eksperimenter og kollegaer har jeg løbende udviklet min teknik og mit udtryk. Mit udtryk var hovedsageligt surreelt / ide baseret og politisk. Første offentlige debut var KE i 1971 (Kunstnernes Efterårsudstilling, Den Frie, København). Jeg har siden deltaget i mange udstillinger i ind -og udland.

Kunstnerens hjemmeside

 

Børge Christiansen 

Børge Christiansen er maler, skulptør og poet. Allerede i læretiden som serigraf udstillede han naturalistiske og fabulerende arbejder i Kunstnergården på Nørrebro. På Kunstakademiet fik Richard Mortensens gestalt- og farveteorier stor betydning for ham. Med inspiration først fra Klee, siden fra Max Ernst, har C. bevæget sig ud i et surrealistisk drømme-univers. Han arbejder med op- art lignende effekter, ofte som ramme omkring en poetisk verden med sol, måne, stjerner, fugle og kvindeskikkelser. Der er stærke farver, fest og lystighed, men bag humoren ligger alvoren. Især i de senere collagemalerier er cirklen og trekanten blevet centrale elementer som symboler på liv og bevidsthedsudvidelse.

I lære som serigraf 1960-64; Erling Frederiksens Sk. 1963-64; Kunstakad. Kbh. (Rich. Mortensen) 1964-71, (Søren Hjorth Nielsen) 1965-67, (Dan Sterup-Hansen) 1967-68, (Gottfred Eickhoff) 1969-70.

 

 

 

 

 

 

Gert Brask Brasque.

På et velvalgt tidspunkt ifølge den victorianske tidstabel vender maleren sig med ryggen mod det våde lærred, dypper for en sidste gang penslen i brændt sienna, hvorefter han i et artistisk sving drejer sig bagud for vandret at bevæge sig ind over det evigt gamle, forblæste landskab, hvor solgyldne græstotter stikker frem i de blåsorte skygger.
På balancepunktet over bakkehøjdens stensætning skuer han over det tabte land, idet han i en kraftanstrengelse forsøger at løsne materiens snærende bånd og afføre sig sin livsmaske for at forene sig med en længst forgangen tidsånd.
Mens fuglesangen i det fjerne forvandles til sentimentale evergreens for hans ører, tørrer farverne ind under ham, og de sjældne motiver fastholdes for en tid …”

Kunstnerens hjemmeside

 

Ronald Burns

Uddannet på High School of Music & Art, New York, USA 1955-59 og School of Visual Arts, New York, USA 1960. Han har siden 1965 boet og arbejdet i Danmark. Burns arbejder som maler, tegner og grafiker, og hans værker udstilles i mange lande i Europa og USA, og han er repræsenteret i internationale samlinger, i Danmark bl.a. Statens Museum for Kunst. Han er medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen.

 

 

 

 

KUNSTRENS HJEMMESIDE